Kortrijk UNESCO Design Region
13 steden en gemeenten
Een netwerk aan mogelijkheden
Groei door creativiteit en designUNESCO CREATIVE CITIES NETWORK

Kortrijk telt 76.000 inwoners, Zuid-West-Vlaanderen bijna 300.000: klein in vergelijking met wereldsteden, maar groot in creatief kapitaal.

Dankzij haar lange traditie van creativiteit, innovatie en ondernemerschap behoort de Kortrijkse Regio sedert najaar 2017 tot het UNESCO Creative Cities Network (UCCN).
Dit is een wereldwijd netwerk van 246 steden die één ding gemeen hebben: ze zetten creativiteit in als hefboom voor de duurzame ontwikkeling van hun stad en regio.

Onze ambitie is om de hele Kortrijkse regio in dit inspirerende, creatieve verhaal te betrekken én iedereen aan te moedigen om deel uit te maken van dit creatieve netwerk.

Talent samenbrengen en een positieve impact creëren die zich laat voelen in de regio, maar ook (intern)nationaal de uitstraling van regio Kortrijk als pionier versterkt. Daarvoor willen we gaan. Met design thinking en creativiteit als proces bij uitstek.

DOE JIJ OOK MEE?

 • Wil je op de een of andere manier inspelen op het internationale netwerk van UCCN?
 • Word je graag mee ambassadeur van onze innovatieve designregio?
 • Wil jij iedereen tonen dat ook jij trots bent op deze creatieve Kortrijkse Regio?
 • Of heb je zelf ideeën of suggesties om design en creativiteit nog beter uit te spelen?


Wij horen het graag en kijken er al naar uit om je beter te leren kennen!

 • Wil je je eigen sterke producten, diensten en projecten linken aan dit wereldwijde creatieve netwerk? En wil je daarvoor meer info over het UNESCO-logo, klik dan HIER.
 • Wil je meer info over het UCCN-netwerk zelf, lees dan zeker verder. Of laat je alvast inspireren door bovenstaand filmpje!


GOOD PRACTICES

Dankzij de UNESCO-erkenning als Creative City of Design komt de Kortrijkse regio nu naast 39 andere designsteden te staan zoals Beijing, Buenos Aires en Berlijn.
Bijzonder fijn gezelschap, dat is het minste wat je ervan kan zeggen.

Gezelschap ook waarvan de Kortrijkse Regio heel wat kan leren. Want dat is net de bedoeling van het UNESCO netwerk: het delen van goede praktijkvoorbeelden én het bieden van internationale kansen aan creatievelingen.

De grootste meerwaarde ligt misschien wel in het (ver)netwerken van het netwerk.


(VER)NETWERKEN

Design en de creatieve maakindustrie hebben in Kortrijk en omstreken heel wat in beweging gezet. De regio is sterk in het samenbrengen van mensen en organisaties die veel voor elkaar kunnen betekenen.IN ONS DNA

Het begon al in de Middeleeuwen met de vlasnijverheid die naam en faam in de hele wereld kreeg. Ondanks de tegenslagen, of misschien net daardoor, bleef de textielindustrie in de Leiestreek overeind. Het wist zich om te vormen tot een creatieve maakindustrie in heel uiteenlopende sectoren, van nieuwe materialen tot communicatietechnologie.

Het ‘maken’ zit letterlijk en figuurlijk in het DNA van de regio.


EXPERIMENTEREN, CONNECTEREN, INNOVEREN

De bedrijven en organisaties van regio Kortrijk zijn niet bang om te experimenteren, te innoveren en samen te werken om dit te bereiken. Ze zijn flexibel, veekrachtig en staan bekend om hun probleemoplossend, creatief denken: design thinking zoals we zeggen.

Maximale meerwaarde creëren en innovatie faciliteren is waarnaar we streven.


INDUSTRIE

De textielhandelaars van de Middeleeuwen zijn ingeruild voor toonaangevende bedrijven in de creatieve maakindustrie, experts in het implementeren van design & design thinking: machinebouwers (Van de Wiele), gespecialiseerde textielfabrikanten (Verilin), imaging technology (Barco) of staaldraad toepassingen (Bekaert).ONDERWIJS

Voor elke 7 inwoners heeft Kortrijk 1 student in het hoger onderwijs. De twee universiteiten van toegepaste wetenschappen, Howest en VIVES, en de campussen van de Belgische topuniversiteiten, Gent en Leuven, lopen voorop bij de meest geavanceerde ontwikkelingen en creëren de ondernemers en innovators van morgen.STADSONTWIKKELING

De stad en regio investeren continu in grootschalige en gedurfde stadsontwikkelingsprojecten. Internationale ontwerpers en architecten zoals Bernardo Secchi & Paola Vigano, Bob Van Reeth en Jacques Wirtz maakten deel uit van deze 'makeover' van Kortrijk.KUNST & DESIGN

Elke 2 jaar vindt in Kortrijk de Biënnale Interieur plaats, internationaal bekend om de nieuwste designtrends en avant-garde meubels te tonen. Tussendoor kan de stad tijdens zijn Stadsfestival bogen op een levendige cultuurscène, en flirten met de grenzen tussen kunst, design, industrie en de stad.DESIGNREGIO KORTRIJK

We blijven investeren in creativiteit om de stad en regio te transformeren.

Om die beweging nog vooruit te stuwen werd in 2005 Designregio Kortrijk opgericht. Dit platform bundelt en versterkt initiatieven rond creativiteit, innovatie en ondernemerschap.

De organisatie volgt het Quadruple Helix-model en gaat daarbij steeds op zoek naar de mogelijke koppeling tussen bedrijven, openbare organisaties en studenten aan creatievelingen en ontwerpers. Dit resulteert in nieuwe groei en welvaart.LET'S GO INTERNATIONAL

Waarom?
 1. Design en de creatieve maakindustrie zijn vandaag al een belangrijk meerwaarde voor de Kortrijkse Regio.
 2. Door haar ligging aan de grens heeft regio Kortrijk reeds een lange traditie van internationaal zakendoen.
 3. Het lidmaatschap van het UNESCO Creative Cities Network (UCCN) maakt het nu mogelijk om deze reputatie ook internationaal uit te dragen.
 4. Zuid -West-Vlaanderen krijgt voortaan de kans om goede praktijkervaringen en succesvolle methodieken uit te wisselen met steden in het UCCN-netwerk.
 5. Deze internationale kennisuitwisseling met designsteden wereldwijd helpt ervoor te zorgen dat regionale bedrijven, handelaars, organisaties , bestuurders, scholen, onderzoekers, burgers en creatievelingen allerhande nog sneller, efficiënter en duurzamer kunnen inspelen op hun eigen uitdagingen en opportuniteiten.

Redenen genoeg dus om de Zuid-West-Vlaamse bescheidenheid even te laten voor wat ze is en de creativiteit die er is is in de Kortrijkse Regio aan de hele wereld te laten zien!DOE JIJ OOK MEE?

Voor inspiratie, vragen, suggesties en informatie, kan je altijd terecht bij Stijn Debaillie, stijn@designregio-kortrijk.be

Aarzel niet, praat met ons, laat ons contact maken. Laten we de kracht van het netwerk valoriseren.