Budafabriek is een unieke plek binnen het Vlaamse kunstenlandschap. Deze coworkingplek voor kunstenaars, weten- schappers, ondernemers en activisten heeft een permanent aanbod aan workshops binnen een openbare werkplaats (BUDA::lab) en bundelt expertise uit deze diverse domeinen rond specifieke thema’s.

Op 12 maart opent in Budafabriek de expo Water.War. Deze tentoonstelling voert het gevecht voor en tegen één van de meest bedreig(en)de natuurelementen: water.

“Do We have the courage to face the reality of our time?”

Met deze vraag opent de Amerikaanse fotograaf Chris Jordan de expo Water.War. Jordan fotografeerde kadavers van baby albatrossen op het Midway Atol, een verlaten eilandengroep op meer dan 3200 kilometer verwijderd van het meest nabije continent. De vogels sterven er massaal door het consumeren van ronddrijvend plastiek.

Water.War blijft echter niet steken in doemscenario’s, maar presenteert experimenten die avontuurlijk en verrassend zijn. Stijgende temperaturen, smeltende poolkappen, goed, maar misschien kunnen we zonnestralen omzetten in ener- gie om er ijs en water van te maken (kunstenaar Ap Verheggen), kunnen we gigantische zeewier plantages opzetten om de klimaatverandering tegen te gaan (Sioen Industries) of boeken met waterfilters op het Afrikaanse continent uitdelen (Water is Life team).

WATER.WAR presenteert een reeks inspirerende werken van nationale en internationale kunstenaars, social designers, onderzoekers (technologen & wetenschappers), innovatieve ondernemers en ngo’s die reflecteren over de relatie tussen mens en water. Terwijl kunstenaars de wereld bevragen, werken innovatieve ondernemers, ngo’s en onderzoekers aan concrete oplossingen. De kritische verbinding tussen deze verschillende spelers leidt tot interessante confrontaties - “War Rooms” - en zet de bezoekers van de tentoonstelling aan tot positieve acties.

WATER.WAR is geen monodisciplinaire tentoonstelling, maar een verzameling van presentaties die een grote di- versiteit aan praktijken en objecten verbinden zoals beeldende kunst, performances, film, design, industriële objecten, wetenschappelijk onderzoek, applicaties, maquettes, prototypes, enz.

Te zien in Water.War:

  • De Canadese Magnum-fotograaf Edward Burtynsky fotografeert imposante bouwwerken in China in de strijd tegen water en scheepswerven in Banglasdesh als kanttekening bij het hoera-geroep over containertransport.

  • Kunstenaar Stefaan Dheedene bouwt voor Water.War een halve optimist. De optimist is het kleinste bootje ter wereld, ontworpen in 1948 door Clark Mills. Dheedene werkt samen met bedrijven langs het kanaal Bossuit-Kortrijk en toont zijn ambigue relatie tot hun vraag naar de verdere verbreding van dit kanaal.

  • De 21-jarige Nederlandse ondernemer Boyan Slat bouwt een installatie waarmee hij plastiek verwijdert uit de oceanen. Zijn uitvinding werd door Time uitgeroepen tot één van de 25 strafste innovaties van 2015.

  • De Turkse kunstenares Pinar Yoldas denkt na over de transformatie van oceanen, waarin nieuwe levensvormen op plastic vegeteren. Het resultaat zijn fascinerende “wezens” op formol.

  • De Letse kunstenaar Johansons Voldemars trok naar de kust van Argentinië en filmde de dramatische impact van water, storm en regen tegen de achtergrond van een warmer wordende planeet. Het resultaat is de 70m2 grote videoinstallatie Thirst. Preview: https://vimeo.com/144856208

  • Charles Lim Yi Yong (SG) maakte indruk op de Biënnale van Venetië in 2015 met video’s over de fenomenale havenwerken in Singapore.

  • Het UN waterprogramma levert installaties die water zuiveren met zonne-energie. Ook bedrijven als Nestlé (CH) en Coca Cola (US) ontwikkelen initiatieven rond water in het zuiden, maar zijn deze wel zuiver op de graat?

  • Wetenschappers en designers denken na over een evenwichtig waterverbruik, zoals ‘The Drinkable Book’, een educatief boek uit papier dat vervuild water voor 99,9% reinigt van bacteriën en ziektekiemen.

  • en werk van Honoré d’O (BE), Siemen Kuypers (NL), Agnes Meyer-Brandis (DE), The Yes Man (US), Studio Orta (FR), Unfold (BE), Architecture Workroom (BE), Yvan Henriques (BR), Thomas Feuerstein (AT), Dan Rees (UK), Maersk (DK), Deltares (NL), Jan De Nul (BE), Pollet Water Group (BE), Van Marcke (BE),...

Praktisch:

  • Water.War loopt van 13 maart tot 26 juni 2016 in de Budafabriek, Dam 2a in Kortrijk, en is opgebouwd rond zeven thema’s: vervuiling, commercialisering, transport, noord/zuid, climate change, landschappen & infrastructuur, voed- sel & energie.

  • Ticketprijs: €6 | groepsbezoek: €5 p.p.
    Incl. gratis gidsen
    Samenwerking met de NMBS ( treinrit + toegangsticket) in de maak.

  • WATER.WAR wordt gecureerd door Christophe De Jaeger (Bozar, Fotofestival Knokke-Heist).

  • Water.War wordt gemaakt in samenwerking met Stad Kortrijk (Kortrijk Klimaatstad & Noord-Zuidwerking), Inter- communale Leidedal, Vlaams Kenniscentrum Water (VLAKWA), Howest, Unizo, VOKA West-Vlaanderen en vzw Gluon.

  • Beoogd bezoekersaantal: 15.000

Attachments: