Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen en Designregio Kortrijk koppelen 5 ondernemingen uit de regio 1 jaar lang aan 5 topontwerpers. Via een beproefd stappenplan dat eigen is aan 5X5® ontwikkelen ze samen een nieuw product. Designregio Kortrijk neemt de projectleiding op zich en ondersteunt het hele traject, van idee tot eindproduct. De resultaten worden voorgesteld tijdens Interieur ’20.

Ontwikkelen van nieuwe producten of diensten in samenwerking met een extern ontwerpteam. Zijn uw producten klaar voor de toekomst?
Voor elke onderneming geldt: elk product of dienst heeft slechts een beperkte levensduur. Er komt onherroepelijk een moment dat de markt nieuwe eisen zal stellen. Voor een onderneming die wil groeien, is het op een moment nodig de groei te zoeken in nieuwe producten en/of diensten. Vernieuwen van producten wordt in veel bedrijven op de lange baan geschoven. De waan van de dag wint het waardoor er vaak meer aandacht wordt besteed aan sales en marketing, puur omdat dit direct resultaat oplevert. Productontwikkeling vergt een systematische aanpak, Voka West-Vlaanderen en Designregio Kortrijk organiseren een individueel traject waarbij bedrijven begeleid worden om samen met een extern ontwerpteam te werken aan een nieuw product of dienst. De ontwikkeling van nieuwe producten en/of diensten vergt immers een systematische aanpak. Zo is het belangrijk om in een vroeg stadium zoveel mogelijk vragen te beantwoorden: wat is de toegevoegde waarde van het productidee? Wat is het doel? Lost het een probleem op? Is het voldoende nieuw en onderscheidend? Is het economisch haalbaar? Is het toegelaten? Hoe meer gegevens er in een vroeg stadium beschikbaar zijn, hoe hoger de slaagkans. Eens de conceptontwikkeling gestart, is het belangrijk om op tijd belangrijke knopen door te hakken en deadlines te respecteren. Een goed geleid ontwerptraject kan uiteindelijk zo’n 20% winst opleveren.

Wat is de meerwaarde van dit begeleid productontwikkelingsproject?
Productontwikkeling komt bovenaan de agenda te staan, geen excuses voor uitstel meer. Externe designers brengen een totaal nieuwe blik en knowhow binnen en cre-
ëren meerwaarde, ook (vooral) in sectoren waar u niet meteen designers verwacht. Voka begeleidt het samenwerkingsproces: de zoektocht naar een geschikte designer, de samenwerkingsovereenkomst met het vastleggen van het intellectuele eigendom, het verloop van het creatieve proces, het halen van de deadlines, het financiële aspect.

De productlancering. Als onderneming engageert u zich om het uiteindelijke prototype bij het publiek af te toetsen tijdens een toonmoment. #daaromdesign

Welke meerwaarde biedt een designer aan uw product of dienst?
Ondernemingen proberen continu innovatief te zijn en hun concurrenten voor te blijven door voortdurende verbetering. De technieken van een designgedreven ontwikkelingsaanpak (design thinking) blijken hiervoor zeer geschikt en resulteren vaker in vernieuwende en doeltreffende oplossingen, ook in sectoren waar je dit niet onmiddellijk zou verwachten. Niet enkel de bewezen technische kwaliteit van producten is voor de klant belangrijk, maar ook de bevestiging van de ‘indruk van kwaliteit’. Zo is een belangrijke conclusie van onderzoekers dat design ertoe leidt dat de aandacht van de consumenten verschuift van prijs naar toegevoegde waarde. De visuele kracht van design geeft uitdrukking aan unieke eigenschappen van een technologie of een product.Technologiegedreven bedrijven ondervinden vaak moeilijkheden om hun technologie te vertalen naar bruikbare een aantrekkelijke producten. De gps is daar een voorbeeld van. Niemand van ons zou de eerste gps-producten, zoals oorspronkelijk ontwikkeld voor het leger, in de auto willen gebruiken. Design thinking was nodig om de commerciële doorbraak mogelijk te maken.

Het concept 5X5® is geregistreerd als merk binnen de Benelux (Depotnummer 1347127). 5X5® is gecreëerd door en in eigendom van Designregio Kortrijk vzw.

www.5X5.designEditie 2019-2020
Akomo x GBO
VALO blinds x Comate
Eliet x Verhaert
Dovy keukens x Roel Vandebeek

Editie 2018-2019
VIVES x Studio Dott x Hunt
Fibrocit x Pilipili x Studio Unica
Demuynck x Alain Monnens x Solid Idea
e-BO Enterprises x CIDES

Editie 2017-2018
ESG x CREAX x Knitwear Lab
eSafe x Studio Dott x Midosoft
AVC Gemino x Roel Vandebeek x Studio Ponton
eXmedical x Verhaert x Hanne Debauw
Q-lite x Yellow Window x UXpertise

Ontdek de 5 nieuwe producten HIER en bekijk de filmpjes HIER.

Editie 2015-2016
Depro Profiles x Danny Venlet x Andries De Winter & Bert Vermeire
Elasta x TEN x Jan Thierens & Olmo Brood
Vanhalst x Cides Product Design x APTUS
Vincent Sheppard x Alain Gilles x Jessy Van Durme
Viva Sara x STUDIO|Nedda x Elise Vandeplancke

http://designregio-kortrijk.be/inspireren/ontdek-de-nieuwe-5x5-producten/
Check de Making Of filmpjes op ons Youtube kanaal!
Download de volledige persmap via deze link.

Editie 2013-2014
Copahome x Studio Dos Santos x Mathieu Bellens en Olivier Caluwier
Domotic Lounge x Studio Dott x Matthijs Stichelbaut
Euraqua x Pars Pro toto x Wendy De Moor
Novy x Verhaert x Orlando Thuysbaert
Vika x Jean-François D’Or x Frédérique Ficheroulle

Check de Making Of filmpjes op ons You Tube kanaal.
Persmap 2014 NED
Persmap 2014 ENG


Editie 2011-2012
Ls Bedding x Alain Gilles
De Witte Lietaer x Stefan Schöning
Group De Keyzer x Alain Berteau
Bminus x Eric Dumortier
Outdoor Wood Concepts x Roel Vandebeek

Editie 2007-2008
MAESSS Motorhomes x Maxime Szyf
Curana x Goose (UK)
VACO Vandecasteele-Cools x Violetta en Vera Pepa
Luke Home Entertainment Furniture x Vincent Van Duysen
Umbrosa x Danny Venlet

Editie 2005-2006
Eliet x Pilipili
Technical Architectural Lighting x Patrick & Bieke Hoet
Saey Home & Garden (Barbecook) x Bart Lens / Lens°ass
Haelvoet x Inge Van Gheel
Unic Design x Werner Aisslinger (DE)

Bijlagen: