Jaarlijks nodigt Designregio Kortrijk recent afgestudeerde ontwerpers uit verschillende creatieve disciplines uit voor het Designers in Residence Kortrijk programma. Gedurende een residentie van 3 maand (september tot december), kregen de geselecteerde ontwerpers de unieke kans om een experimenteel concept te ontwikkelen, door confrontatie tussen burgers, de maatschappij, ondernemers en het onderwijs in regio's als Kortrijk.

Het Buda-eiland in Kortrijk is het middelpunt voor een fascinerende community van creatieve personen, bedrijven, culturele organisaties, creatief onderwijs en eindgebruikers. Het doel is om zich te verbinden met de lokale maakindustrie, grotendeels ingebed in deze regio en lokale producenten op een hedendaagse manier.
De Budafabriek en Budalab Open Makerspace zijn de inspirerende locaties waar ze creëren, werken en leven.
Budalab is een open atelier waar ontwerpers, makers, kinderen, individuen, studenten en scholen creaties maken, workshops volgen, elkaar ontmoeten, uitdagen en inspireren. Via een breed assortiment analoge en digitale tools brengen we mensen uit verschillende sectoren en disciplines samen om synergieën te creeëren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lise Van Tendeloo, lise@designregio-kortrijk.be of 056 51 91 83.

www.designersinresidencekortrijk.be

DESIGNERS IN RESIDENCE KORTRIJK 2020

eiland.design - Instagram

Emilie Froelich
is a French architect passionated by the imaginaries linked to the riverscapes.
In 2017, she co-founded “figures vives”, an experimental platform gathering 13 recently graduated fellow students. In this context, she explores the interactions between the body and the space, understood as a combination of material and immaterial layers.
She is currently based in Almería and Strasbourg, collaborating with La casa Amarilla
and Semper Vera.
Website



Jadd Hallaj
is an architect and urban designer from Aleppo [Syria] currently based in Paris. By merging heritage with design,he wants to assist in preserving and creating context-relevant spaces anchored in sustainablesocial practices at all
scales of a territory.
For him, local design networks can contribute to developing urban systems, by promoting new ways of production or integrating marginalized communities in a holistic design process. He aspires to one day expand such networks in Syria and its region.
Website

Elena Falomo
is a sort of cerberus:
the heads of a designer, an engineer and an artist sharing the same body. In her practice she mixes art, activism, code and physical computing to create speculative probes and hyperbolic products. She engages in feminism, digital rights, open software and open culture through her works.
Her interests brought her to found few artistic collectives to address pressing contemporary issues. She is also a passionate educator teaching in universities across Europe.

Website



DESIGNERS IN RESIDENCE KORTRIJK 2019

www.keepittiny.be / Follow on Instagram




Oleksandra Gerasymchuk
Parijs, Frankrijk
°93
www.oleksandragerasymchuk.myportfolio.com

“Als transdisciplinaire ontwerper onderzoek ik normen, gewoonten en verbanden tussen heden en toekomst. Ik doe dit door vragen te stellen die voor mij belangrijk zijn. Ik ga op zoek naar antwoorden door tastbaar en digitaal materialenresearch, grafisch onderzoek, samenwerking met wetenschappers en onderzoekers, de geschiedenis en lezen over thema's zoals het Antropoceen en kritische designfictie. Door te werken met object-, ruimtelijk en motion design, creëer ik ervaringen op wereldschaal die uit zichzelf tot stand komen en die spontane reacties teweeg brengen. Zo herdenk ik zaken die eerder gewoon of afstandelijk lijken.”

Yun Pei Hsiung
New Taipei City, Taiwan
°85
www.yunpeihsiung.com

Yun-Pei Hsiung is een Taiwanese productontwerper, geïnteresseerd in design voor de openbare ruimte en de gemeenschap om tot sociale verandering te komen. Hij ontwierp het M-Lab project waarbij een oude motorhome werd omgevormd tot een verplaatsbaar klaslokaal voor jongeren. Het One-Megaphone project is een DIY-megafoon die de stem van betogers versterkt. Momenteel is hij in Shanghai van start gegaan met een eigen lab genaamd The Hive Lab. Hij doet dit samen met Victor en Yi-Wen, collega-studenten aan de Royal College of Art. Het doel van het lab is om DIY te promoten en om zo een cultuur vorm te geven tegen de ultra-consumptiemaatschappij die er heerst in Shanghai.
Yun-Pei tekent ook graag, misschien eindig je na een ontmoeting wel in zijn schetsboek!

Lucie Dubois
Londen, Verenigd Koninkrijk
°95
https://luciedubois7.wixsite.com/website

“Ik ben een Franse binnenhuisarchitecte, recent afgestudeerd aan het Royal College of Art en woon sinds 2016 in Londen. Parijs en Londen kleuren dan ook mijn ontwerpbenadering. Het stadsleven is een essentieel onderdeel van mijn levensstijl en mijn ontwerpen. Ik stel het verleden, het heden en vooral de toekomst van de stad in vraag en daag deze uit. Het vinden van duurzame en milieuvriendelijke oplossingen is de essentie van mijn ontwerpproces. Ik probeer afval altijd als een waardevol materiaal te beschouwen en met restmaterialen aan de slag te gaan om tot nieuwe projecten te komen, verankerd in het verleden."


DESIGNERS IN RESIDENCE KORTRIJK 2018

Follow on Facebook or Instagram


Jasna Dimitrovska, °1983
Berlin, Germany
www.jasnadimitrovska.net

"Ik ben een designer en een kunstenaar die zowel tastbare als ontastbare media gebruikt. Ik hou van het schrijven over technologie en wetenschap, ‘wat als’ scenario's gebaseerd op onderzoek en het in kaart brengen van ontwerpen tot in de kleinste details. Ik heb ook een passie voor neo-futuristisch design en augmented reality-toepassingen.
Als kunstenaar bouw ik tastbare modellen, prototypen en ‘cultural probes’ om de betekenis van menselijke interactie met digitale objecten te onderzoeken. Op dit moment is mijn uitdaging de niet-menselijke factor van materialiteit waarbij verschillende materialen en media zijn verbonden in een systeem dat moet voldoen aan een groot aantal parameters en protocollen.
En ja- TECHNOLOGIE ZAL ONS REDDEN!"

Kazumasa Takada, °1991
Kopenhagen, Denmark
www.pan-projects.com

"Ik ben een architect geboren in Japan en gevestigd in Kopenhagen, Denemarken.
Ik ben mede-oprichter van een architecten-ontwerpstudio PAN-PROJECTS in Kopenhagen en heb aan verschillende projecten in Europa en Japan gewerkt.
Voor mij wordt architectuur gevormd door het fabriceren van sociale elementen en ik baseer mijn werk op basis van dit concept. Mijn projecten worden gekenmerkt door het herinterpreteren van de unieke karakteristieken van plaatsen en het reconstrueren van de relaties tussen die elementen. Werk die mijn concept best vertegenwoordigen zijn Paper Pavilion (Denemarken, 2017), Infinite Field (Japan, 2016)."

Jaenam Lim, °1987
London, United Kingdom
www.jaenamlim.com

"Ik ben een ruimtelijk ontwerper gevestigd in Londen, afgestudeerd aan het Royal College of Art in Interieurarchitectuur. Ik ben het liefst bezig met het nadenken over de verschillende aspecten van interieur in een stedelijke context, en ik ben geïnteresseerd in het creëren van immersieve ruimtes die
conventionele ruimtelijke grenzen doen vervagen. Het maken van fysieke objecten is een van mijn favoriete methodes in mijn ontwerpproces om conceptuele ideeën tastbaar te maken."

FUTURE OF SPACE - Spatial system for repurposing industrial spaces



DESIGNERS IN RESIDENCE KORTRIJK 2017



Maria Pita Guerreiro (PORTUGAL - °91) is een designer uit Lissabon. Maria's werk verkent meerdere ontwerpaspecten. Ze houdt van werken met verschillende materialen, texturen en perspectieven. Zij is actief in de kunstgemeenschap en neemt deel aan verschillende tentoonstellingen, designbeurzen en design residenties in Europa, waaronder Bauhaus IKEA in Dessau en Salone del Mobile in Milaan. In Lissabon werkte ze als designer in verschillende designstudio's en is de mede-oprichter van de Studio ojoaoeamaria.

Sahil Thappa (INDIA - °90) is een mechanical engineer en industrial designer. Hij onderzoekt manieren om design meer democratisch, open, duurzaam & in samenwerking te maken. Hij werkt zowel met digitale als met traditionele tools en gebruikt hiervoor verschillende materialen, processen en platformen. Hij legt zicht toe op Design Thinking, organiseerde meerdere workshops en hielp bij de opstart van verschillende Makerspaces in een aantal Indische scholen.

Déborah Janssens (FRANCE - °91) is een jonge kunstenaar-ontwerper geboren en gevestigd in Parijs. Na afstuderen in Object Design koos ze voor een studie etnologie, om daarna dit alles te combineren in een master Social Design. Ze houdt ervan om surrealistische installaties en performatieve situaties te bedenken en te creeëren, die ons dagelijks leven exceptioneel kunnen verbeteren.

[ THE ] LIQUID STATE

Deze video vat ons onderzoek over SOCIAL LIQUID BOUNDARIES samen


DESIGNERS IN RESIDENCE KORTRIJK 2016

In 2016 kregen de geselecteerde ontwerpers Guillaume Morillon (FR) + Katharina Kraus (DE) + Catherine Oldershaw (US) de unieke kans om te werken rond de thema’s van open source machines, making en community gedreven productie processen, naar het voorbeeld van het Precious Plastic Project van Dave Hakkens.
Heb jij ook heel wat oude spullen op zolder liggen die je eigenlijk niet meer nodig hebt, maar waarvan je het toch niet over je hart krijgt ze weg te gooien? Wat als je dat oude speelgoed, schoolgerief, etc. kon transformeren tot een nieuw product. Dit was een van de vragen die de Designers in Residence Kortrijk 2016 inspireerden tot het ontwikkelen van DIRK: een lokaal platform voor experimentele, participatieve recycling.
Hun productielijn bestaat in hoofdzaak uit een impressionante plastiek shredder, maar de mogelijkheden van DIRK voor het transformeren van objecten zijn zo goed als eindeloos: een lampenkap gemaakt van een oude teddybeer, de lamphouder was vroeger een speelgoed vrachtwagen… DIRK neemt je alvast graag mee doorheen hun experimenteel proces van participatory recycling in deze video!
credits: Designers in Residence Kortrijk 2016 / Guillaume Morillon + Katharina Kraus + Catherine Oldershaw / Powered by Designregio Kortrijk / Video by Rock Scissors Taper
vimeo.com/207095265

Katharina Sofie Kraus is een Duitse ontwerpster onlangs afgestudeerd aan Konstfack University College of Arts, Crafts and Design in Stockholm, Zweden met een Master in Fine Arts in ruimtelijk ontwerp. Ze wijdde haar Master studies aan praktijkonderzoek in materiaal innovatie en experimentele productieprocessen, waarbij ze de grenzen opzocht tussen interieurarchitectuur en industrieel ontwerp. Haar werk wordt vooral gedreven door haar vragen rond milieuvraagstukken en de drang om duurzame alternatieven voor bestaande normen te zoeken. Verder heeft ze een grote interesse in ambacht en projecten waar makers uit verschillende disciplines bij betrokken zijn.

Guillaume Morillon is een Franse ontwerper afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven. Na een opleiding retail design in Parijs in 2009, wilde hij zijn visie rond design verruimen. Hij trok richting Nederland waar hij design problemen op een andere manier leerde aan te pakken. Door hands-on workshops te volgen rond materialen en vormen, leerde hij zijn ideeën te ontwikkelen. Vlak na afstuderen begon hij te werken in een productie en prototyping werkplaats in Rotterdam waar hij zijn technische kennis wilde verruimen. In zijn werk werkt hij vaak met levendige kleuren en diverse intrigerende materialen die het resultaat zijn van vele experimenten, om het product dat hij ontwerpt een unieke en uitgesproken identiteit te geven.
guillaumemorillon.eu

Als een Interaction Designer met een achtergrond in de antropologie, is Catherine Oldershaw (VS) gepassioneerd door ontwerp dat gemeenschappen betrekt en toekomstscenario's verkent. Ze gelooft dat de beste ontwerpen komen door het stellen van uitdagende vragen en het kritisch waarnemen van de wereld. Dat, én door een heleboel prototyping. Als Catherine niet aan het ontwerpen is in haar studio, vind je haar met haar neus in de boeken, haar notebooks en met een espresso in de hand.
catherineoldershaw.com

D.I.R.K
= Designers in Residence Kortrijk
= Guillame Morillon + Katharina Kraus + Catherine Oldershaw
Follow on Facebook or Instagram


DESIGNERS IN RESIDENCE KORTRIJK 2015

MICHELE ARMELLINI
www.michelearmellini.com, (IT), °89, Copenhagen

Als jonge ontwerper is Michele zeer nieuwsgierig naar de verschillende facetten en methodologieën van design. Zijn achtergrond varieert van een meer vrije en open methodiek naar een meer technische en specifieke. Deze rijkdom aan ervaring biedt hem de mogelijkheid om te kiezen welke aanpak het meest gepast is voor een bepaald designuitdaging, om zo tot een gepaste oplossing te komen. Hij is er van overtuigd dat design vandaag de dag een van de meest krachtige motoren is voor verandering. Dit is volgens hem mede door de kennis van de impact die design kan bieden voor allerlei problemen en het achterliggende sociale bewustzijn, waarbij alles gedeeld en 'open' is.

SILVIA NERETTI
www.silviapillow.com (IT), °86, Bologna

Silvia Neretti (of Silvia Pillow) haalde haar bachelor diploma aan de Design and Arts University in Bolzano in 2012, en haar master diploma in Social Design in 2014 aan de Design Academy Eindhoven. Ze is een social designer en ze ziet zichzelf als de "Unhappiness Repairer". Ze is gefascineerd door hoe voorwerpen ons doen gedragen ('performative objects') en ze daagt zichzelf uit om methodologieën te ontwerpen rond de confrontatie van woorden zoals: crisis, uitdaging, verandering, geluk, angst, paradoxen, gewoontes, mislukkingen, onverwacht, alchemie, dromen, utopie, ...

WILLIAM SHUM & MOMOE NARAZAKI
http://itwst.us, (USA), °92 - °91, New York

William & Momoe zijn een grafisch design duo. Ze ontmoetten elkaar tijdens hun studie in New York en na hun afstuderen in 2014, beslisten ze om er samen op uit te trekken. En dat bevalt hen wel. Ze zijn eindeloos geïntrigeerd door design vandaag de dag en vragen zich af wat het betekent om nu te ontwerpen, en bijgevolg ook in de toekomst. Ze noemen zichzelf ITWST (dat staat voor "I Think We’re Still Thinking"), ze zijn niet streng voor de uitspraak van dit acroniem, maar hebben wel een exceptionele benadering met een twist! :):)

Bekijk hier hun online report

DESIGNERS IN RESIDENCE KORTRIJK 2014

Robin%20Andersson.jpeg

Robin Andersson
Ontwerper en 'maker' Robin Andersson studeerde en werkte in Zweden en China. Doorheen zijn studies heeft hij een grote interesse ontwikkeld voor co-design, of participatory design zoals hij het zelf noemt. Zijn werk kruist vaak maatschappelijke en culturele grenzen in een poging om zo de bestaande structuren te onthullen en nieuwe praktijken te bedenken. In zijn projecten onderzoekt hij op welke manier design een duurzaam voordeel kan bieden voor de samenleving, eerder dan dat het op korte termijn winst moet opleveren. Robin wil design toegankelijk maken en de grenzen tussen consument, maker en producent in vraag stellen.

Lucie%20Barouillet.JPG

Lucie Barouillet
Lucie Barouillet is een ontwerper en onderzoeker met een passie voor 'people centered design' voor sociale en medische innovatie. Ze studeerde af aan het Central Saint Martins MA Industrial Design, waar ze begon met een samenwerking en participatief project over diabetes. Lucie is onlangs aangesteld als Future Design Pioneer door de Design Council. Daarna ging ze als freelancer aan de slag in Londen, maar de voorbije drie maand werkt ze terug vanuit Frankrijk voor een fabrikant van medische apparatuur. Lucie heeft heel wat ideeën voor Kortrijk, ze wil de inwoners en gemeenschappen van de stad samenbrengen en dicht betrekken bij het project.

Antonio%20Carrat%C3%B9.jpg

Antonio Carratù
Antonio Carratù is een Italiaanse Industrieel Productontwerper afgestudeerd aan Polytechnic in Milaan, met internationale ervaring in Ierland en Polen. Hij is vooral 'detail-georiënteerd', met een grote passie voor de technologische mogelijkheden van hout en speelgoed design. Het zien van een Coca-Cola campagne rond sharing, bracht hem op het idee om te werken rond producten die mensen samenbrengen.

Bekijk hier hun online report