Herontdek de Leie in de Kiosk&Vitrines

Stad en regio Kortrijk vieren sinds eind mei het einde van 20 jaar Leiewerken. De stad onderging een ware metamorfose en daar wordt door De Grote Verleieding bij stilgestaan op een feestelijke manier. Van mei tot september kan je de Leie herontdekken, van Leiepicknicks tot exposities. Twee van de bezienswaardigheden zijn de kunstroute FLUX en de tentoonstelling Metamorfosen. In de Kiosk&Vitrines wordt in samenwerking met fotograaf Filip Dujardin en bouwonderneming Govaere en tipje van de sluier opgelicht. 

De tentoonstelling Metamorfosen in Texture neemt je mee langs de Leie van vroeger en nu. Door de verhalen van zijn omwonenden en prachtige beelden word je ondergedompeld in de Leie-geschiedenis. Je ziet hoe de rivier doorheen de jaren andere vormen aannam en hoe het landschap en de stad errond mee veranderde. Via het parcours Metamorfosen XL kan je die veranderingen ook zelf waarnemen. In samenwerking met Leiedal en Designregio Kortrijk werden 40 reddersstoelen in het landschap geplaatst van Komen-Waasten tot Wielsebeke.

FLUX is een kunstroute in open lucht. Aan de hand van installaties gaan kunstenaars na wat de aantrekkingskracht precies is van de 202 km lange rivier. Van een video- en licht installatie in de Broeltoren, een kleurrijke presentatie met vlasdraad op de Collegbrug tot een houten velodroom op Overleie.

Ook Filip Dujardin is verantwoordelijk voor enkele stops langs het parcours. Langs de Leie speelt hij met de openbare ruimte en roept vragen op omtrent het typische Belgische architectuurlandschap. In Broelkaai 6 popt een tijdelijke tentoonstelling op met zijn werk. Voor de presentatie in de Vitrines selecteerde Dujardin 3 van z'n werken. Deze werden geplaatst binnen een structuur van bakstenen afkomstig van het bouwbedrijf Govaere uit Lendelede. Dezelfde bakstenen werden namelijk ook gebruikt voor de opbouw van de hernieuwde kades langs de Leie. In de Kiosk wordt ingezoomd op de veranderingen die het Leielandschap onderging door middel van een reuze luchtfoto en beelden van o.a. de Leieprinsessen.

FLUX en metamorfosen zijn nog te bezoeken tem zondag 27 september. Texture, Broelkaai 6 en locaties langs de Leie

Herontdek de Leie in de Kiosk&Vitrines

nieuwsbrief

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
( Bekijk archief )

meer info

Over ons
Contact
Privacy statement