De Stad Kortrijk lanceerde vorig jaar de campagne ‘Proper en Ko’ met als doel de netste stad van Vlaanderen worden. De campagne richt zich op verschillende vormen van sluikstorten, afval allerhande, hondenpoep, kauwgum en zwerfpeuken. Nu zet Kortrijk de volgende stap met rookvrije zones aan de stadsgebouwen.

Bezoekers aan stadsgebouwen – zo’n 300 per dag voor het stadhuis en zo’n 200 per dag voor de bibliotheek – moeten nu soms door een rookgordijn omdat aan de in- of uitgang mensen staan te roken.

Peukenprobleem aanpakken met creatieve actie

Voor het ontwerp van de rookvrije zones deed de stad beroep op Designregio Kortrijk. De rookzones werden uitgewerkt volgens specifieke criteria: duurzaamheid, weinig onderhoud, toepasbaarheid op andere gebouwen en ludiek. Drie lokale designers en grafische kunstenaars dienden een ontwerp in. Er werd uiteindelijk gekozen voor het concept van Studio Nomad. Dimitri Vercaemst is een Kortrijkse ondernemer. Hij werkte een ontwerp uit met strakke blauwe lijnen en een herkenbaar logo ‘Rookvrij Vlakbij’.

Het ontwerp en het gebruik van stickers laat de stad ook toe om na evaluatie de rookzones eventueel uit te breiden. Het uitwerken van rookvrije zones aan het stadhuis en de bibliotheek is nog maar het begin. Het is het plan dat alle openbare stadsgebouwen rookvrije zones krijgen. Denk daarbij aan de Schouwburg, ontmoetingscentra en sportcentra.

De KIOSK wordt van 15 september t.e.m. 15 oktober de eyecatcher voor de campagne. In de kiosk ligt een berg peuken die werden verzameld tijdens peukenraapacties en tijdens de metingen die de medewerkers van Nette Stad tweemaandelijks uitvoeren. Ze blijven zwerfpeuken verzamelen zodat de berg systematisch aangroeit. Passanten worden zo geconfronteerd met de hoeveelheid zwerfpeuken en worden zich bewust van de problematiek.

Kortrijk wil als UNESCO Creative City een inspiratie zijn voor andere partners (denk aan onderwijsinstellingen en openbare vervoersmaatschappijen) om passanten op een creatieve manier bewust te maken van het peukenprobleem.

Een mooie samwerking tussen stad en zijn ontwerpers!