Stem nu voor de Public Choice Award!

Ook dit jaar zetten de Henry van de Velde Awards van Flanders DC projecten, producten en diensten in de kijker die de meerwaarde van design van haar meest gevarieerde kant laten zien. Er werd een professionele jury samengesteld die 17 winnaars in 7 categorieën selecteerde uit 198 inzendingen. Stuk voor stuk mooie voorbeelden van vernieuwend, kwalitatief en inspirerend design.

De uiteindelijke Gold Award winnaar van elke categorie wordt bekend gemaakt tijdens de uitreiking op 5 februari 2021 in BOZAR.

Het publiek kan vanaf nu mee bepalen welke inzending de Public Choice Award wegkaapt.

Designregio Kortrijk is heel trots dat opnieuw heel wat regionale bedrijven een award in de wacht sleepten. Hieronder zetten we graag de projecten met een link naar de regio en onze organisatie extra in de kijker!

VLAS - Ontwerper ANITA KARS - Bedrijf CASALIS (Kortrijk)
Tapijt

​STEM HIER

Linnen is een duurzaam materiaal dat deel uitmaakt van onze cultuur. Het groeit hier op ons Vlaamse platteland. Kortrijk, gelegen aan de oevers van de Leie, is doordrenkt van de rijke geschiedenis van de linnen- en vlasindustrie. Anita Kars ontwikkelt in samenwerking met Casalis een tapijt waarbij het motief en de manier van fabriceren de positieve eigenschappen van linnen in de verf zetten en de negatieve in positieve zin worden omgebogen. VLAS combineert twee duurzame materialen: wol en linnen. Beide materialen versterken elkaars goede eigenschappen. Wol is volumineus en diep van kleur. Linnen heeft een schitterende glans. De wollen draad is besprenkeld gekleurd (sprinkle dye) met een combinatie van vier tinten. Geen enkele draad is dezelfde. De getufte veerkrachtige wollen vezel duwt de linnenvezel omhoog zodat hij mooi kan stralen. Het contrast in kleur en textuur van beide materialen wordt extra benadrukt door het motief: een lijn geïnspireerd op een onverharde weg in een landschap, naar een beeld van Sarah Moon. Een landschap waar beweging en herhaling in zitten. Een landschap dat de eigenzinnigheid van de materialen en het ambachtelijke tuftproces weerspiegelt. VLAS is beschikbaar in het originele kleurenpalet dat gebaseerd is op de kleuren van materialen die in en om het huis te vinden zijn: hout, beton, terracotta, planten, bomen en daglicht in al zijn facetten. Dankzij de kleurenpondoos met meer dan 40 kleuren, kan de klant ook zelf aan de slag om een customized VLAS tapijt op maat van zijn of haar omgeving te laten maken.


ALOXY PULSE - Ontwerper STUDIO DOTT. - bedrijf ALOXY
Een revolutionaire draadloze sensor voor de petrochemische industrie om alle processen vanop afstand te monitoren en in goede banen te leiden.

STEM HIER

Ontwerpbureau Studio Dott. doorloopt momenteel een 5X5® innovatietraject met het bedrijf Sedac-Mecobel uit Wevelgem. De resultaten van deze samenwerking worden gepresenteerd op de volgende Biënnale INTERIEUR oktober 2021.

De Aloxy Pulse is een revolutionaire draadloze sensor voor de petrochemische industrie die toelaat om processen vanop afstand te monitoren en in goede banen te leiden. In de petrochemische industrie is veiligheid de grootste prioriteit en net daarin speelt de ATEX-gecertificeerde Aloxy Pulse een cruciale rol.

De onderliggende technologie is het resultaat van jaren intensief onderzoek aan de Universiteit Antwerpen en imec. Onderzoekers ontwikkelden een sensor die enorm energiezuinig is en over een lange afstand kan communiceren. Aloxy deed beroep op Studio Dott. om samen de vertaalslag te maken van onderzoek naar een marktconform product en een bijpassende branding te ontwerpen.

In de petrochemische industrie is er nood aan een veilig en efficiënt beheer van installaties. Dat betekent in de praktijk onder andere het controleren van de stand van verschillende manuele kleppen en kranen om alle productieprocessen in goede banen te leiden. Tot nu toe werd dat hoofdzakelijk manueel nagekeken waardoor het controleproces niet altijd foutloos verloopt. De Aloxy Pulse kan op eender welke manuele klep geïnstalleerd worden en meet de stand van de afsluiter in real time. Alles gebeurt automatisch en de live data wordt naar de controlekamer gestuurd. Hierdoor verloopt het controleproces veel sneller, efficiënter, veiliger en zo goed als foutloos. De Aloxy Pulse meet meer dan wat menselijke inspanningen in kaart kunnen brengen. De sensor maakt een digitale vingerafdruk van iedere klep. Zo kan hij de exacte stand van de klep identificeren, en daarmee bijvoorbeeld aangeven dat een afsluiter meer dan 100% sluit in verband met slijtage. De sensor werkt ook duurzaamheid in de hand doordat hij het risico op lekken en productieverliezen in de petrochemische industrie kan beperken. Incidenten in deze industrie kunnen desastreus zijn voor mens en milieu. Daarnaast is de technologie enorm energiezuinig. De nieuwe sensor verbruikt weinig energie waardoor de batterij langer meegaat. Omdat er geen bedrading nodig is bij de installatie, bespaar je ook een hoop materiaal.



SMAPPEE EV BASE - Ontwerper STEFAN GROSJEAN - Bedrijf SMAPPEE NV (Harelbeke)
Elektrisch laadsysteem voor auto’s op parkeerplaatsen van grote winkel- en bedrijfsgebouwen

​STEM HIER

Voor eigenaars en exploitanten van grote winkel- en bedrijfsgebouwen is het opladen van het toenemend aantal elektrische voertuigen een uitdaging. De huidige elektrische infrastructuur van de gebouwen kan de extra vraag naar energie van elektrische auto's niet aan. Meerdere elektrische auto's tegelijk of op eender welk moment opladen kan leiden tot doorgebrande zekeringen, beschadigde circuits en blackouts. Bovendien is er onvoldoende inzicht in het laadproces en kan zonne-energie niet geoptimaliseerd worden voor de laadsessies. De EV Base van Smappee is een oplaadpunt dat een antwoord biedt op deze uitdaging.

EV Base is een totaaloplossing die toelaat om meerdere laadpalen te installeren binnen de bestaande infrastructuur zonder zorgen over de energiebevoorrading van het gebouw. De ingebouwde slimme oplaadfunctie zorgt voor een geoptimaliseerd autoverbruik, DC-lekdetectie, autonome overbelastingsbeveiliging en op maat gemaakte slimme EV-schema's. Bovendien krijgen bedrijven dankzij de ingebouwde Smappee Infinity-technologie vergaand inzicht en controle over het energieverbruik. De EV Base is eenvoudig te installeren en te gebruiken dankzij vaste kabels. Betaling gebeurt via QR-codes en integratie met eMSP. Dankzij de geïntegreerde verlichting en het aanpasbare ontwerp is het EV Base oplaadpunt een meerwaarde voor elke zakelijke parkeerplaats.

Naast de automatische geoptimaliseerde aansturing van de energiestromen en optimaal gebruik van zonne-energie, is de laadpaal zelf vervaardigd uit duurzame materialen zoals volkern en aluminium. Deze materialen zorgen ervoor dat ook de laadpaal zelf een hoge duurzaamheid heeft. Daarnaast is de laadpaal goed bestand tegen de weerselementen, schokbestendig en heeft hij een uitstekende brandwerendheid en hoge UV-bestendigheid.





LOPOS SAFEDISTANCE - Ontwerper PILIPILI (Kortrijk) - Bedrijf LOPOS
Sensor die in realtime zorgt dat voldoende afstand tussen medewerkers gegarandeerd wordt.

STEM HIER
Op welke afstand moeten collega’s van elkaar werken om zelfs tijdens het bewegen anderhalve meter van elkaar verwijderd te blijven? Tijdens het werk is het vaak moeilijk om de afstand correct in te schatten en te respecteren en zo ieders veiligheid te garanderen. Met SafeDistance van Lopos, een spin-off van imec en de Universiteit Gent, wordt dit echter kinderspel. De wearable meet en rapporteert automatisch de afstand tussen werknemers en verwittigt bij het niet respecteren van de nodige afstand. SafeDistance is een klein, licht en draagbaar apparaat dat in realtime de tussenruimte meet tot aan andere SafeDistance sensoren. Zodra de vooraf geconfigureerde diameter van anderhalve meter niet wordt gerespecteerd, geeft de wearable een geluid -en trilsignaal en gaat er een led branden om je te verwittigen dat er meer afstand nodig is. De ultra wideband technologie zorgt voor nauwkeurige metingen, zonder dat locatie -of persoonsgegevens moeten worden bijgehouden. SafeDistance wordt vandaag over gans de wereld gebruikt, bij kleine KMO's maar ook bij grote fortune-1000 bedrijven.



SLIM NAAR ANTWERPEN - Ontwerper LEAP FORWARD i.s.m. Studio Hyperdrive - bedrijf STAD ANTWERPEN
Het stimuleren van een nieuw mobiliteitsgedrag.

STEM HIER

Samen met Leap Forward en Voka West-Vlaanderen maakt Designregio Kortrijk de podcast Hallo Innovatie, eerlijke verhalen over de zoektocht naar succesvolle innovatie.

Antwerpen ondergaat grote infrastructurele werken die voor lange tijd een impact hebben op de mobiliteit van de stad. Om mensen te informeren over hoe ze zich in en rond de stad kunnen verplaatsen, lanceerde het mobiliteitsteam van Stad Antwerpen een Slim Naar Antwerpen-campagne.

Antwerpen heeft zich een duidelijk doel gesteld met het Masterplan 2020, waarin staat dat in 2020 de helft van alle verplaatsingen in Groot-Antwerpen met het openbaar vervoer, te voet of met de fiets moet gebeuren. Wanneer er diverse snellere en meer efficiënte vervoersmodi voor handen zijn, gebruiken mensen minder de auto om zich te verplaatsen. Daarom focust deze Slim Naar Antwerpen’-campagne in haar website, applicatie en routeplanner op het combineren van autoverkeer, openbaar vervoer, veilige fietsnetwerken en vervoer over het water.

Stad Antwerpen legde de uitdaging om een toegankelijk platform te ontwikkelen neer bij het designbureau Leap Forward, omwille van hun expertise in gebruikersonderzoek en UX-analyse.

Leap Forward zette gebruikerstesten op waarbij ze inwoners van de stad de huidige website lieten verkennen. Om het perspectief van de burger nog beter te leren kennen trok Leap Forward de straten van Antwerpen op om mensen live te bevragen. Leap Forward zette de conclusies uit dit gebruikersonderzoek om in een gebruiksvriendelijke, zinvolle informatie-architectuur van de website, die nadien opnieuw werd getest en verbeterd door een diversiteit aan doelgroepen.

De mobiele applicatie houdt de gebruikers altijd en overal up to date dankzij realtime informatie die op een erg toegankelijke manier wordt gepresenteerd. De routeplanner suggereert als eerste ter wereld een slimme combinatie van alle beschikbare vervoersmodi. Het platform Slim naar Antwerpen is daardoor gekend als best practice in de meest prominente Europese steden.

Net zoals de stad, evolueert het platform voortdurend. Daarom kregen de medewerkers van Stad Antwerpen een opleiding zodat ze in staat zijn om volledig zelfstandig aan de slag te gaan met de nieuwe inhoud die op de website moet komen. Zo kunnen ze de inwoners steeds op de hoogte brengen van de wegenwerken of veranderingen op hun traject naar Antwerpen.




PILAR IDENTITEIT EN COMMUNICATIE - Ontwerpers Corbin Mahieu en Lennart Van den Bossche - Bedrijf PILAR (VUB)
Identiteit en communicatie van het nieuwe cultuurhuis voor wetenschap en kunst in Brussel: PILAR

STEM HIER

Grafisch ontwerper Corbin Mahieu heeft reeds een lange samenwerking met Designregio Kortrijk. Hij ontwikkelde de identiteit van Buda Libre en ontworp drie boeken, én de huisstijl van het Designers in Residence Kortrijk project. Het boek van editie 2019 wordt zeer binnenkort gelanceerd.
Pilar, het nieuwe cultuurhuis van de VUB, is een open, artistiek lab voor jongeren in Brussel en een plek voor kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap. Het fungeert als proeftuin voor kunst- en talentontwikkeling. Tweemaal per jaar organiseert het huis Pilar Asap: een multidisciplinair festival waarbij tentoonstellingen, performances, lezingen en workshops elkaar aanvullen. Centraal staat een selectie van jonge kunstenaars en muzikanten die volgens Pilar op ieders radar moeten komen. Voor de communicatie van het festival gingen vormgevers Corbin Mahieu en Lennart Van den Bossche op zoek naar een typografie die de verschillende werelden van Pilar omvat: de historische kracht en eeuwenoude generaties van de universiteit enerzijds en de rebelse, punky jongeren van Pilar anderzijds. Het lettertype Bill uit 1950 van kunstenaar Max Bill (1908 - 1994) behelst beide elementen: het is gebaseerd op het oude spijkerschrift dat in tempels gebruikt werd om kennis over te dragen op leesstenen. Daarnaast leunt het lettertype ook aan tegen een op graffiti geënte stijl die dan weer perfect past bij de jonge, edgy doelgroep van het cultuurhuis. Het duo Mahieu-Van den Bossche legt zich bovendien strikte regels op om een unieke beeldtaal te creëren, zowel op print als online. Zo staan de letters altijd gecentreerd en gestapeld op elkaar, met als doel een pilaar te visualiseren.

CAMÉLÉON - Ontwerper Les Monseigneurs, Thomas Renwart - Bedrijf Verilin nv (Kortrijk)
Interieurtextiel, wandtapijt, gordijn, akoestisch paneel, room divider

STEM HIER

Caméléon was in 2019 te bewonderen in Depart Kortrijk tijdens de Kortrijk Creativity Week. Een initiatief van Designregio Kortrijk en haar partners. Zie foto hieronder.

Wat is een wandtapijt vandaag en welke relevantie kan het hebben? De huidige woonruimtes hebben nood aan een modulair systeem en moeten aan veel eisen voldoen. Modulariteit is één van de noden waar Caméléon op inspeelt.

Caméléon zijn een reeks grafische ontwerpen ontstaan uit natuurlijke vormen en vertaald naar geweven textiel. De linnen wandtapijten zijn gemaakt om te dienen als wandtapijt an sich, maar kunnen evengoed ingezet worden als gordijn, paravent en tapijt dankzij zijn multifunctioneel, lokaal en duurzaam garen. De wandtapijten zijn genummerde pièces uniques en zijn tijdloos in zowel beeld als in hun multifunctionele toepassing. Afhankelijk van toepassing en sfeer wordt er bewust gekozen voor de juiste grondstoffen, maar wel uit wat beschikbaar is. De beeldtaal is geïnspireerd op de boeiende geschiedenis van de Amish-quilts, waarin kleur, patroon en verhoudingen van geometrie elkaar versterken.

Caméléon is het verhaal van Les Monseigneurs en Verilin, dat authentiek vakmanschap, natuurlijke materialen en lokale productie combineert met technologische innovatie. Het unieke karakter van Caméléon is enkel mogelijk dankzij de open mind, het doorgedreven vakmanschap en vooral ook dankzij de vernieuwende technologische mogelijkheden binnen hun productie eenheid. Het bedrijf streeft de hoogste normen van kwaliteit en esthetiek na voor al zijn producten die het op maat ontwerpt, maakt en verwerkt.

Ook bij Les Monseigneurs wordt grafisch design en textielontwerp tot in het extreme uitgediept. Elk product is uniek: Les Monseigneurs zoekt telkens weer naar de juiste effecten om garen dat staat te verkommeren of zelfs ontwaard wordt een toegevoegde waarde te bezorgen.




Een overzicht van alle winnaars vind je HIER.