Durvers gezocht om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Kortrijk gaat experimenteren met nieuwe projecten die de contouren van de stad en regio van de toekomst uittekenen. Het platform DURF2030 wil zoveel mogelijk mensen stimuleren om ideeën te bedenken en uit te voeren. Bedoeling is om de komende 10 jaar maar liefst 2.030 projecten te realiseren. 2030 moet het hoogtepunt worden; dat is het jaar waarin Kortrijk Culturele Hoofdstad van Europa wil zijn. Iedereen kan meedoen: inwoners, ondernemers, jongeren, organisaties, (hoge)scholen, kunstenaars, verbinders en veranderaars met een creatieve mindset.

Kortrijk dient in 2023 haar officiële kandidatuur in om Culturele Hoofdstad van Europa 2030 te worden. “Dat is een project van iedereen; iets wat we samen doen. Daarom vinden we het belangrijk om eerst een draagvlak te creëren bij de inwoners van Kortrijk en de bredere regio”, legt Kortrijks schepen van Cultuur Axel Ronse uit. “Precies daar zetten we met DURF2030 op in. We zoeken heel concrete projecten die van onderuit komen. Want we willen inwoners vooral zélf laten experimenteren.” Iedereen mag met een voorstel komen: organisaties maar ook inwoners, jongeren, buurtwerkers, amateurkunstenaars, professionelen… Katrien Voet, Gangmaker Culturele Hoofdstad, legt uit: “Alles kan. Het enige criterium is dat je met je project iets teruggeeft aan je straat, buurt of stad en dat je kunst en creativiteit gebruikt om een maatschappelijke uitdaging aan te pakken..” Momenteel zijn al een hele reeks organisaties betrokken bij DURF2030: Ajko, Designregio Kortrijk, Howest, Kunstencentrum BUDA, NEXT Festival, Quindo, Schouwburg Kortrijk, Streekfonds West-Vlaanderen, Vives, Vormingplus, Wijkteams Stad Kortrijk. “Maar de bedoeling is dat het platform blijft uitbreiden. Wie interesse heeft, is zeer welkom!”.

Eerste idee wordt al uitgevoerd
Vóór de officiële lancering al klopte Lieselotte Lapere aan bij Stad Kortrijk. “Ik had een idee om offline nieuwe mensen te leren kennen, want spontane ontmoetingen zijn steeds zeldzamer”, vertelt ze. “Ik werd doorverwezen naar DURF2030. Samen met het team ging ik aan de slag en kreeg mijn project vorm.” Intussen is Lieselotte gestart met het ontwikkelen van de toolkit ‘Zoeme?’. Wie op zoek is naar liefde, vriendschap of gewoon een babbel, zal dat kunnen aangeven met een button of een raamposter. Een heel concreet project dus, waarbij Lieselotte haar eigen creativiteit ten dienste stelt om verbinding tussen mensen te stimuleren. Precies het soort concept waarnaar DURF2030 op zoek is. DURF2030 zal alle projecten thematisch bundelen. De eerste oproep gaat op zoek naar ideeën rond eenzaamheid, een uitdaging in tijden van corona. “Maar ook als je een idee hebt dat daar niet meteen bij aansluit, mag je dat gerust met het DURF2030-team delen”, verduidelijkt Katrien. “Wie met een idee of concreet voorstel zit, kan terecht op de site www.durf2030.eu, of kan zodra het weer mag binnenspringen in Café BK6. Broelkaai 6 is de uitvalbasis van DURF2030. Het is een open huis waar je meer te weten komt over de lopende projecten of waar je gewoon een koffie kan komen drinken. www.durf2030.eu



Wie is DURF2030?
Diverse organisaties en individuen uit verschillende sectoren bundelen de krachten. Doe jij ook mee? Contacteer ons via hello@durf2030.eu

Vzw AjKo, Designregio Kortrijk, Howest, kunstencentrum BUDA, NEXT, Quindo, Cultuurcentrum Kortrijk, Het Streekfonds West-Vlaanderen, Hogeschool VIVES, Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen. DURF2030 staat in nauw contact met verschillende teams van Stad Kortrijk waaronder de wijkteams, gebiedswerkers, programmaregisseurs,…

Wil je meer informatie?
Wil je een interview met de initiatiefnemers? Neem dan gerust contact op!
Contact Stad Kortrijk: Seel Seynhaeve Seel.Seynhaeve@kortrijk.be - +32 498 90 90 17
Contact DURF2030: Naima Delaere: naima.delaere@kortrijk.be - +32 474 96 04 35